Ανεπαρκής ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου

Ανεπαρκής ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου

Αρ. Πρωτ. 15736/04.05.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καθημερινά αντικρίζουν την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Θερμαϊκός Κόλπος. Η μόλυνση και η ρύπανση είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα του. Η επιχείρηση καθαρισμού του κόλπου είναι ανεπαρκής και δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων, η απουσία κονδυλίων και κατάλληλου εξοπλισμού, δυσχεραίνει τον καθαρισμό του κόλπου, ο οποίος μολύνεται διαρκώς.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος μαζί με το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου, αποτελούν τους μοναδικούς πνεύμονες της πόλης. Η έλλειψη, όμως, σθεναρής πολιτικής βούλησης, καθιστά τον Θερμαϊκό  κόλπο έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Το απορρυπαντικό σκάφος για τον καθαρισμό του δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα ο επιφανειακός καθαρισμός του να είναι σχεδόν αδύνατος. Παρόλα αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο αδιαφορεί επιδεικτικά και δεν λαμβάνει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να καθαριστεί και να αναδειχθεί ο Θερμαϊκός κόλπος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην ενίσχυση της επιχείρησης καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου και με ποια μέσα;

Απάντηση Υπουργείου